'Het is vooral het fotografische concept, en de consequente uitvoering daarvan, die Toffe Peren bijzonder maken. De beelden prikkelen de fantasie en kaarten ook op een volstrekt originele wijze voedselverspilling aan. Uiteindelijk is dit vooral een boek dat diversiteit op een onverwachte manier viert, en laat zien dat een afwijkende vorm juist mooi en bijzonder kan zijn.' Juryrapport Best Verzorgde Boeken 2021

Over Ons

Met Toffe Peren brengen we een ode aan, natúúrlijk, de toffe peer, de kronkelige komkommer en de aubergine-drieling. Ze zijn prachtig. Juist omdat ze er zo heerlijk eigenwijs uitzien. Ze zijn bovendien net zo lekker en gezond als hun kaarsrechte, gladgestreken en perfect symmetrische soortgenoten die wél in de supermarkt en bij de groenteboer te vinden zijn.

Met Toffe Peren vieren we de verschillen, en willen wij de visuele stem in het debat over voedselverspilling worden. 

Op dit moment verspreiden we onze boodschap door onze producten in meer dan 60 winkels in Nederland, België en Duitsland te verkopen. Daarnaast geven we workshops over voedselverspilling, onder andere aan kinderen (via Ik in 010 / Nederlands Fotomuseum) en houden we inspirerende lezingen over duurzaam ondernemen (o.a. bij Art Rotterdam/ Rotterdam Photo Talks, BNI en Female Ventures Rotterdam).

Ben je geïnteresseerd om met ons samen te werken? Wil je dat wij een lezing bij jouw bedrijf geven? Stuur ons een bericht! 

Achtergrond | Voedselverspilling

Iedereen die weleens in de tuin heeft gewerkt, weet het: de natuur produceert geen eenheidsworst. Niet alleen in je eigen moestuin, maar ook bij de professionele groente- en fruitteler is dat het geval.

Jarenlang waren producenten van groente en fruit gebonden aan strikte regelgeving en handelsnormen. De nadruk lag daarbij op het uiterlijk: de producten in de winkels moesten gelijk van maat, vorm en kleur zijn. Te grote, te kleine, kromme, bobbelige of gevlekte exemplaren belandden in het veevoer, in de biogas-installatie of op de afvalberg – in plaats van het winkelschap. Gelukkig is een groot deel van deze onnodige regels inmiddels afgeschaft. Ook beseffen steeds meer consumenten en winkeliers dat voedselverspilling een groot wereldwijd probleem is. 

Helaas wordt er nog steeds wereldwijd meer dan 30% van ons voedsel verspilt. Een deel hiervan zijn die groente en fruit die vanwege hun afwijkende vorm nooit in de voedselketen terecht komen. 

Wie zijn wij?

 

Wij zijn Annette Behrens en Carina Hesper en sinds 2018 hebben wij onze krachten gebundeld en zijn wij Toffe Peren gestart. Beiden zijn we werkzaam als beeldend kunstenaar en fotograaf, maar daarnaast hebben wij ook een grote passie voor voedsel. Carina heeft ervaring als kok op gedaan bij Instock, een restaurant waar wordt gekookt met alle groente en fruit die normaliter bij de supermarkt worden weggegooid. Op dit moment kookt en bakt in de keuken van Op het Dak en daar komt ze vaker Annette tegen. Annette werkt namelijk al jaren als vrijwilliger op de DakAkker, het grootste landbouw dak in Europa gelegen hier in Rotterdam waar groente en eetbare bloemen worden verbouwd.

Annette BehrensAnnette Behrens (DE, 1979) is een beeldend kunstenaar die met fotografie, video en tekst aan langlopende documentaire projecten werkt. Haar projecten resulteren in publicaties en installaties. Annette deconstrueerd de vaak een-dimensionele representatie van universele onderwerpen en legt zo een gelaagde, gecompliceerde werkelijkheid bloot. Ze gebruikt persoonlijke, historische en sociale invalshoeken om verschillende perspectieven te onthullen en te bevragen. Annette's werk is onder andere geëxposeerd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en tijdens de Photomonth Krakow in Polen. In 2016 won ze met haar boek '(in matters of) Karl' de Historic Book Award tijdens het Fotofestival Les Rencontres de l'Arles. Behalve het initïeren van haar eigen projecten geeft ze regelmatig les als docent voor fotografie (theorie en geschiedenis). Annette heeft als gast docent onder andere voor AKV St. Joost Breda (BA en MA) gewerkt, bij de Willem de Kooning Academie en Syracuse University/NY gewerkt. 

 

 

 

 

 

 

Carina HesperCarina Hesper (NL, 1983) daagt de kijker uit om actief betrokken te raken in haar werk, dat vaak gaat over mensen met een bijzondere of marginale positie in de samenleving en kwetsbare locaties zoals afgebrande huizen. Dit resulteert in werk op de grens van kunst en design dat eerder confronterend dan comfortabel is. Het dwingt de kijker om een standpunt in te nemen en na te denken over maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen. Haar werk Like a Pearl in my Hand is een multi-zintuiglijke ervaring die een sociaal-maatschappelijk bewustzijn stimuleert.

Carina Hesper studeerde cum laude af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze heeft haar werk geëxposeerd in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Brazilië, de Verenigde Staten en China. Ze werd genomineerd voor vele prijzen - en won recent de Jury prijs bij de European Design Awards met Like a Pearl in my Hand.